HomePrezentare generala regiunea SVReferinte istorice

Referinte istorice

În cea de a doua jumatate a primului secol î.Ch. popoarele getice si dacice, care locuiau in Oltenia au creat un regat a carui putere împiedica expansiunea imperiului roman în sud-estul Europei. Regele Decebal, urcat pe tron in anul 87 d.Ch., a creat un stat puternic ce reprezenta o amenintare pentru imperiul roman. Decebal era un stralucit om politic: diplomat rafinat si strateg militar abil, a provocat numeroase înfrângeri armatelor imperiului roman, obligându-l pe împaratul Domitian sa încheie tratatul de pace în anul 89 d.Ch.

Totusi, în anii urmatori, împaratul Traian, succesor al lui Domitian la tron, a reluat ostilitatile contra dacilor. În urma a doua campanii militare victorioase (101-102 si 105-106 d.Ch.), descrise pe basoreliefurile realizate pe coloana lui Traian de la Roma, Traian a reusit sa colonizeze Dacia, care devine, astfel, o provincie a Imperiului Roman. Dacia a fost ultima provincie anexata la imperiul roman, cât si prima din care romanii s-au retras în anul 271 d.C.

În urmatoarele secole, domnii pamânteni rezista invaziilor hune si tatare, aflându-se sub protectia suveranilor maghiari, mentinându-si, totusi, o relativa independenta prin constituirea Voievodatelor. Latina ramâne, în continuare, limba vorbita de catre popor. În evul mediu teritoriul Olteniei aflat sub suveranitatea domnitorului Valahiei, regiune care reunea Oltenia si Muntenia, este tinta a numeroase atacuri ale armatelor imperiului Otoman, Valahia fiind fortata sa recunoasca suveranitatea otomana. În anul 1600, marele domnitor Mihai Viteazu înfaptuieste prima unire politica a României, unificând Transilvania, Moldova si Valahia într-un singur stat. Mihai Viteazu moare asasinat în anul 1601.

Oltenia se regaseste apoi în mijlocul conflictelor dintre Imperiul Otoman si cel Austro – Ungar: in 1718, în urma pacii de la Passarowitz, regiunea fiind anexata la Imperiul Habsburgic, dar in 1739 fiind restituita Principatelor Române. În 1800 si 1801 incursiunile din ce in ce mai dese ale turcilor trec prin foc si sabie orasele Olteniei, regiunea fiind în 1813 lovita de o epidemie de ciuma teribila.

În 1821 Tudor Vladimirescu, în încercarea de recucerire a independentei Principatelor Române din mâna turcilor, conduce o revolutie populara care elibereaza de sub jugul otoman, una câte una, toate orasele Olteniei. Aceasta marcheaza începutul istoriei moderne a României, anuntând revolutia din 1848 si unificarea Principatelor Române formându-se, astfel, România Mare.