HomePrezentare generala regiunea SVCadrul natural

Cadrul natural

Oltenia are un capital natural deosebit de divers, fapt care se datoreaza atât varietatii reliefului, care coboara în trepte de la montan în partea de nord pâna la câmpie în partea de sud, cât si prezentei unor bazine hidrografice majore în regiune, ca cele ale Oltului, Jiului si Dunarii.

Frumusetea Carpatilor Meridionali

Carpatii din România prezinta peisaje unice din punct de vedere al varietatii acestora. O diversitate superba a formelor poate fi întâlnita aici, de la creste si vai amintind de vechii ghetari pâna la fantasticele peisaje ale pesterilor adânci. Întins ca un arc în partea centrala a României, Carpatii sunt în mod egal superbi si ospitalieri de-a lungul celor patru anotimpuri. Turistii pot petrece memorabile vacante în statiunile montane, unele din acestea fiind faimoase în toata lumea. Din punct de vedere medical, statiunile sunt reale farmacii naturale datorita apelor termale pentru tratamente.

De-a lungul lanturilor sale, Carpatii sunt brazdati de râuri si de vaile ce adapostesc aceste râuri, de poieni însorite, de zeci de statiuni pentru sport sau odihna. Începând din decembrie si pâna în martie, pantele lungi din Carpati, protejate împotriva vântului si împotriva avalanselor periculoase de creste si de padurile ce le înconjoara, sunt acoperite de un strat mare de zapada, se transforma în piste schi alpin, schi fond, schi randonne sau sanie, pornind de la cele de agrement si pâna la cele mai dificile.

Carpatii Meridionali sunt localizati în regiunea de Sud Vest a României, pâna la Fluviul Dunarea. Zonele montane ale Olteniei sunt localizate în judetele Gorj, Mehedinti si Valcea.

În Mehedinti exista doua lanturi de munti, muntii Cerna si Mehedinti, acoperiti de paduri de stejar si fag, cu vârfuri ce ating 1500 m. Aceasta zona cuprinde un parc national si unul natural. Parcul national Domogled – Valea Cerna se întinde pe o suprafata de 60.000 hectare, între judetele Mehedinti, Gorj si Caras Severin. Parcul natural ‘Portile de Fier’ are o suprafata totala de 115.000 hectare, în judetele Mehedinti si Caras-Severin.

În Vâlcea formele de relief sunt variate. Coboara din nord, de la zona muntoasa, cu altitudini ce ajung la peste 2.400 m, reprezentata de Muntii Capatânii (Vf.Ursu – 2.124 m, Vf. Buila -1.849 m), Muntii Lotrului (Vf. Sterpu -2.142 m, Vf. Mare -2.056 m), Muntii Fagarasului (Vf. Suru -2.283 m, Vf. Ciortea -2.426 m), Muntele Cozia (Vf. Cozia -1.668 m) – în acesti munti fiind localizat parcul national Cozia, ce ocupa o suprafata de 17.000 hectare.

Muntii Gorjului de la Est la Vest cuprind trei principale lanturi muntoase. Lantul Muntilor Parâng cu cel mai înalt vârf din Oltenia, Parângul Mare (2.519 m.), se prezinta sub forma unei creste cu 14 vârfuri, având înaltimi de peste 2.000 metri. Lantul Muntilor Valcan cu cel mai înalt vârf. Vf. Oslea (1.946 m.) si muntii Godeanu cu Vf. Gugu (2.291 m.) avand cel mai înalt vârf.

În judetul judetul Gorj exista mai mult de 25 trasee turistice montane pedestre, inclusiv doua trasee turistice europene de lung parcurs pedestru (E3 si E7), trei zone de practicare a alpinismului (Cheile Sohodolului – Runcu, Cheile Galbenului – Baia de Fier si Cheile Oltetului – Polovragi), cinci zone speologice ce reprezinta cel mai mare potential speologic al României ( peste 2000 de fenomene carstice), o statiune de schi (Rânca), alaturi de zone pentru zbor cu parapanta si deltaplanul, cicloturism si mountainbike, canioning, rafting , 4×4 , pescuit sportiv si vânatoare, toate atragând un numar mare de turisti în fiecare an.

Întreaga zona montana a judetului Gorj beneficiaza de asistenta de specialitate asigurata de catre Serviciul Public Judetean Salvamont Gorj, una dintre cele mai bune echipe de salvare montana din România. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul www.ranca.org

Programul Romania – Gorj Turism www.gorj-turism.eu este cel mai complet si complex program de aventura si turism montan din România, cuprinzând:

 • Alpinism si escalada;
 • Speologie: pesteri amenajate sau neamenajate, avene de minus 20 – 150m;
 • Orientare turistica si drumetie montana;
 • Canioning pe cascade si în canioane;
 • Cicloturism si mountainbike;
 • Rafting cu caiace si barci pneumatice;
 • Raliuri si drumetie cu masini de teren;
 • Rapel, funicular, tiroliana, balustrada.

12 luni pe an, individual sau în grup, fara limita de vârsta, durata 1 – 10 zile, organizat sub forma de stagii de pregatire, initiere, perfectionare, tabara, scoala, competitie, program aventura, totul organizat pe nivele de pregatire initiere, mediu, avansati. Se asigura instructori calificati, tot echipamentul necesar, asistenta Salvamont.

Lumea subterana a pesterilor

În Oltenia se afla un tarâm subteran mirific cu sute de pesteri, unele amenajate si deschise turismului, iar altele fiind rezervatii naturale sau neexplorate în totalitate. Toate aceste pesteri se afla în nordul Olteniei, în judetele Gorj, Mehedinti si Vâlcea. Printre cele mai frumoase pesteri putem aminti:

 In judetul Gorj:

 • Pestera Muierilor – (lânga Baia de Fier), monument al naturii care contine originale podoabe (concretiuni calcaroase) ce dau fantezie si splendoare pesterii. Salile acestei rezervatii speologice au nume sugestive: „Sala liliecilor” (adaposteste numeroase colonii de lilieci), „Galeria ursilor” (unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna) sau Sala Minunilor. A servit ca locuinta oamenilor înca din paleoliticul mijlociu. Numele ei aminteste de faptul ca ea a servit drept adapost femeilor si copiilor în epoca migratiei popoarelor. Pestera este electrificata, are un circuit vizitabil accesibil tuturor, este deschisa tot timpul anului si este deservita de ghizi.
 • Pestera Polovragi – (în Cheile Oltetului), este una dintre cele mai lungi pesteri din Romania, explorarea ei nu a fost inca finalizata, galeriile fosile sau active formeaza un adevarat labirint, atractiv atat pentru simplul vizitator cat si pentru speologul experimentat.
  O veche legenda spune ca aici traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile ce se preling din turturii de piatra nu ar fi altceva decât lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. Pestera este electrificata, are un circuit vizitabil accesibil tuturor, este deschisa tot timpul anului si este deservita de ghizi. In galeriile active se poate practica in conditii foarte bune explorarea subacvatica sau scufundarile de agrement.
 • Pestera Closani – (la 433 m altitudine), la poalele Muntilor Mehedinti, cu lacuri, fauna cavernicola bogata, numeroase concretiuni calcaroase, usor accesibila; Vizitare prin programul Gorj Aventura.
 • Pestera Cioaca cu Brebeni – în nord-estul Muntilor Mehedinti, cu un decor de mare valoare;
 • Pestera Gura Plaiului – lânga Tismana, rezervatie speologica si monument al naturii. Vizitare prin programul Gorj Aventura;
 • Avenul Bidaroaia din Bordul Rosu – situat in bazinul superior al Sohodolului, are o adancime de minus 118 m cu cea mai mare verticala de 40 de metri si apoi cu o deosebita dezvoltare catre suprafata de circa 85 de metri pe 5 etaje in cascada, bogate in formatiuni de o frumusete neasemuita. Vizitare prin programul Gorj Aventura.
 • Avenul din fata lacului – situat in bazinul inferior al Sohodolului, are o adancime de minus 20 m si o deosebita dezvoltare pe orizontala de circa 50 de metri cu minunate concretiuni calcaroase. Vizitare prin programul Gorj Aventura.
 • Avenul Clocoticiul din Cârca Paratailor – situat in partea superioara a Cheilor Gropului, are o adancime de minus 149 m si este unul dintre cele mai mari din Romania. Vizitare prin programul Romania – Gorj Turism www.gorj-turism.eu .

În judetul Mehedinti:

 • Pestera Topolnita – (la 31 km nord de Drobeta Turnu Severin, lânga localitatea Ciresu), una dintre cele mai mari pesteri din România (peste 11 km exploatati). Galeriile sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersectia carora se afla sali uriase. Contine numeroase lacuri si formatiuni carstice spectaculoase ce sporesc frumusetea pesterii. Este rezervatie speologica, declarata monument al naturii;
 • Pestera lui Epuran – (lânga localitatea Jupânesti în podisul Mehedinti, putin la nord de Topolnita), cu numeroase sali de dimensiuni împunatoare si cu denumiri sugestive: „Sala Ursilor”, „Galeria Comorilor”, „Sala cavourilor”, „Galeria cu bazine” (cu exceptionala „Feerie a apelor”);
 • Pestera Izverna – exceptionala pentru scufundari subacvatice, accesibila atat pe galeria activa cat si pe cea fosila. Vizitare prin programul Gorj Aventura.
 • Pestera Gura Ponicovei – (în zona lacului Portile de Fier I si a defileului de la Cazanele Mari), cu numeroase galerii largi, etajate, contine enorme blocuri de prabusire, resturi scheletice ale ursului de caverna, rezervatie speologica;
 • Bulba – (la 4 km sud-vest de Baia de Arama), formata dintr-o retea de galerii dispuse pe 3 niveluri, greu accesibila.

În judetul Vâlcea:

Pestera Liliecilor, are o lungime de 250 metri, este electrificata în întregime, punctul de plecare fiind de la manastirea Bistrita, judetul Vâlcea.