HomeDeCarb

DeCarb

Denumire Program: INTERREG EUROPE

Denumire Proiect: „Sprijinirea tranziției în domeniul energiei verzi a regiunilor din UE care exploatează cărbune”

Durata: 2018 – 2023 / faza 1 (36 luni) + faza 2 (24 luni)

Proiectul DeCarb – “Sprijinirea tranziției în domeniul energiei verzi a regiunilor din UE care exploatează cărbune” este co-finanțat prin Programul INTERREG EUROPE 2014-2020 – apelul nr. 3 (2017) și se implementează începând cu data de 1 iunie 2018.

 Obiectivul general al proiectului îl reprezintă atenuarea impactului economic și social al schimbării energiei cu emisii reduse de carbon asupra regiunilor implicate în lanțurile de valori ale cărbunelui, prin corelarea tranziției între energia curată și creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

 Impact estimat:

– creșterea capacității autorităților publice de a stimula dezvoltarea entităților active în domeniul cărbunelui și de a menține securitatea și stabilitatea energetică;
– sprijinirea creării de locuri de muncă pentru a contracara contracția industriei cărbunelui, pentru a identifica nevoile de recalificare a forței de muncă și pentru a propune folosirea terenurilor după exploatare;
– promovarea dialogului public pentru a rezolva conflictele și pentru a construi un consens în ceea ce privește tranziția cu energie curată;
– creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța planificării viitoare și a măsurilor de punere în aplicare a noului mix energetic al UE.

Proiectul a fost depus prin intermediul unui consorțiu format din nouă entități, după cum urmează:

 Parteneri:

  1. Agenția pentru Dezvoltare Regională Stara Zagora – lider de proiect (Bulgaria) – //www.szeda.eu/en/
  2. Regiunea Lodzkie (Polonia) – //www.lodzkie.pl/
  3. Agenția Regională pentru Energie Eszak – Alfold Nonprofit Ltd. (Ungaria) – //www.enerea.eu/index.php/en/
  4. Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (România) – www.adroltenia.ro
  5. Ministerul Economiei și Energiei, Statul Brandenburg (Germania) – //mwe.brandenburg.de/de/bb1.c.477963.de
  6. House of Energy (Danemarca) – //house-of-energy.dk/
  7. Asociația Regională a Guvernelor Locale din Macedonia de Vest (Grecia) – //www.peddm.gov.gr/
  8. Agenția pentru Energie din Savinjska, Saleska și regiunea Koroska (Slovenia) – //kssena.si/
  9. Agenția pentru Energie din Extremadura (Spania) – //www.agenex.net/es/

Proiectul DeCarb este co-finanțat în proporție de cca. 1,54 mil. euro prin Programul INTERREG EUROPE 2014-2020, din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Website: //www.interregeurope.eu/decarb/


Contact:

Agenția pentru Dezvoltare Regională SV Oltenia,
Strada Aleea Teatrului, nr. 1, Craiova
Tel: 0251.412780
office@adroltenia.ro;  lavinia.cretu@adroltenia.ro

Pagina oficiala Parlamentul European
//www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20181106IPR18315/energie-noi-obiective-ambitioase-pentru-regenerabile-si-eficienta-energetica 

______________________________________________________________________________

INFODAY- EVENIMENT DE INFORMARE PRIVIND DECARBONIZAREA SI  TRANZITIA JUSTA CATRE O ECONOMIE CU EMISII REDUSE DE CARBON



21.11.2019 – CEA DE-A TREIA INTALNIRE CU ACTORII REGIONALI RELEVANTI IN CADRUL PROIECTULUI DECARB –“SPRIJINIREA TRANZITIEI IN DOMENIUL ENERGIEI VERZI A REGIUNILOR DIN UE CARE EXPLOATEAZA CARBUNE”

06-07.11.2019 – Atelier interregional si vizita de studiu cu privire la restaurarea terenurilor postminiere in Cottbus, Brandenburg, Germania

28.06.2019 – România, punctul de plecare pentru turneul Greenpeace de promovare a energiei verzi.

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, a ancorat în România între 29 mai – 2 iunie, pentru a semnala legătura dintre modul în care producem energie în prezent și schimbarea climei planetei. Portul Constanța e prima oprire dintr-un tur de 5 luni, care promovează soluțiile energetice curate și solicită acțiuni decisive din partea liderilor europeni.

Rainbow Warrior călătorește pe oceane și mări pentru a susține proiecte științifice sau pentru a protesta față de marii poluatori. Este o platformă de conectare a celor care cred că pot și vor să ajute planeta.

Rainbow Warrior e și una dintre cele mai „verzi” nave din lume: folosește preponderent velele pentru deplasare, nu deversează deșeuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectă normele etice ale Greenpeace.

Pentru că România este încă tributară energiei pe cărbune, nava fanion a Greenpeace vine în România cu un mesaj extrem de puternic: stop cărbune, folosiţi energie curată!

„Ne dorim un plan curajos din partea statului român pentru reducerea utilizării combustibililor fosili. Mai multe ţări membre ale UE au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cărbunelui din sectorul energetic. România, din contră, sprijină acest sector foarte poluant pentru planetă şi sănătatea oamenilor, permiţând funcţionarea termocentralelor care nu respectă normele europene. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea producţiei de energie pe cărbune este 2030“, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România

Greenpeace România arată că eliminarea cărbunelui din mixul energetic este astfel o prioritate. România trebuie să elaboreze un plan pentru închiderea treptată a minelor şi termocentralelor pe cărbune, poluante şi ineficiente, şi cu stabilirea unor măsuri clare pentru a ajuta zonele dependente de această industrie în declin să migreze spre alte oportunităţi economice. De asemenea, este nevoie ca România să folosească potenţialul de energie regenerabilă pe care îl are şi să-şi încurajeze cetăţenii să devină producători de energie (prosumatori), prin crearea unui mediu favorabil pentru investiţii.

Sursa: Green Peace Romania

17.05.2019 – CEA DE-A DOUA INTALNIRE CU ACTORII REGIONALI RELEVANTI IN CADRUL PROIECTULUI DECARB –“SPRIJINIREA TRANZITIEI IN DOMENIUL ENERGIEI VERZI A REGIUNILOR DIN UE CARE EXPLOATEAZA CARBUNE”

23.04.2019 – Participare DeCarb la evenimentul Energynomics.ro, Politici, soluții tehnice și soluții de finanțare pentru eficiență energetică (Constanța, 3 aprilie 2019)

07.01.2019 – Newsletter si Brosura Decarb:

20.09.2018 – Sprijinirea tranzitiei in domeniul energiei verzi a regiunilor din UE care exploateaza carbune, 03 septembrie 2018, Targu-Jiu, judetul Gorj

20.09.2018 – Sprijinirea tranziției în domeniul energiei verzi a regiunilor din UE care exploatează carbune, finanțat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020, Stara Zagora – Bulgaria, 27-28 iunie 2018

8.08.2018 – Sprijinirea tranziției în domeniul energiei verzi a regiunilor din UE care exploatează cărbune