Home32Biserica „Sf. Nicolae” – Ungureni din Craiova, restaurată prin POR 2014-2020

Biserica „Sf. Nicolae” – Ungureni din Craiova, restaurată prin POR 2014-2020

Comunicat de presa 01.08.2022 (18 downloads)

Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural, Biserica „Sf. Nicolae – Ungureni, una dintre cele mai vechi din Cetatea Băniei, are o poveste de peste 200 de ani. A fost construită în perioada 1774-1780, pe locul unui vechi lăcaș din lemn, în partea de sud a Craiovei, în vecinătatea Parcului „Nicolae Romanescu”.

Trecerea timpului și mai multe cutremure și-au pus amprenta asupra bisericii, care avea nevoie urgentă de reparații. Cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, au fost realizate lucrări de consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentului istoric, de conservare a elementelor arhitecturale și a picturii murale, dar și pentru refacerea instalațiilor.

Astfel, a fost consolidată structura de rezistență a bisericii, s-a intervenit la nivelul fundațiilor, pereților, zidăriei și tencuielilor, planșeul de pe sol a fost refăcut și izolat termic, au fost reabilitate fațadele, iar pardoseala existentă a fost înlocuită cu o pardoseală nouă, din piatră naturală. Totodată, a fost montată tâmplărie metalică, prevăzută cu geam termofonoizolant, tâmplăria de la nivelul turlei a fost înlocuită cu tâmplărie nouă, din lemn masiv, și a fost realizat un trotuar perimetral din dale de piatră, prevăzut cu rigole.

Lucrările au vizat, de asemenea, conservarea și restaurarea picturii interioare și exterioare, precum și conservarea componentelor artistice originale ale obiectivului de patrimoniu cultural: coloane, ancadramente, ornamente, inscripții.

S-a intervenit și pentru refacerea instalațiilor electrice, termice și de climatizare, precum și pentru realizarea de instalații noi de supraveghere și alarmare în caz de efracție.

Au fost realizate și lucrări exterioare, pentru iluminat arhitectural, sistematizarea terenului, amenajarea aleilor, a scărilor și a spațiilor verzi.

Proiectul a inclus, de asemenea, activități de marketing și promovare turistică a monumentului istoric, inclusiv digitizarea acestuia.

Clic aici: //3dvirtual.ro/biserica-ungureni/#acasa pentru turul virtual al Bisericii „Sf. Nicolae” – Ungureni, navigare prin scanare laser 3D și galeria foto extinsă!

Investițiile, finalizate în luna august 2021, au avut o valoare totală de 10,1 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 9,9 milioane de lei. Proiectul a fost derulat în cadrul Axei Prioritare 5Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

01.08.2022 - Biserica „Sf. Nicolae” - Ungureni din Craiova, restaurată prin POR 2014-2020
« 1 de 10 »